تحلیل گزارش عملکرد اتاق ایران در ایران اکسپو 2024

معاون کمیسیون‌ها، مجامع و شوراهای اتاق ایران در دوازدهمین نشست دوره دهم هیات نمایندگان اتاق ایران گزارشی از برگزاری ایران اکسپو 2024 ارائه کرد.

 

 

علی چاغروند گفت: در جریان برگزاری این رویداد 22 نشست B2B با هزار بازرگان خارجی در 5 روز برگزار شد. همچنین سه یادداشت تفاهم همکاری با اتاق‌های مالزی، آفریقای جنوبی و کوبا به امضا رسید و 10 رئیس اتاق از اتاق‌های بازرگانی کشورهای دیگر و 12 عضو عالی‌رتبه از این اتاق‌ها در اتاق ایران حاضر شدند که ظرفیت بسیار مناسبی بود.

در نطق پیش از دستور دوازدهمین نشست از دوره دهم هیات نمایندگان اتاق ایران، محمدرضا گل احمد، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران با ارائه گزارشی از برگزاری مجمع گفت و کوی همکاری آسیا (ACD) در اصفهان، گفت: اصلی‌ترین هدف از برگزاری این مجمع به اشتراک گذاشتن پتانسیل‌های اصلی قاره آسیا و افزایش سطح رشد و رفاه در این قاره بود.

او ادامه داد: سایتی را برای معرفی پروژه‌های سرمایه‌گذاری کشورهای عضو راه‌اندازی کردیم و از بانک‌ها و سازمان‌های تأمین مالی آسیا درخواست ارزیابی این پروژه‌ها را مطرح کردیم که نتایج آن اعلام خواهد شد.

امیرعادل طاهرخانی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران در ادامه این نشست گفت: به تشکل‌های بخش خصوصی با نگاه امنیتی توجه دارند و این نگاه منجر به مشارکت مردمی که مقام معظم رهبری تأکید دارند، نخواهد شد. در دنیای اقتصاد و تجارت باید فضا و مجال برای مشارکت افراد ذی‌نفع فراهم کنیم.

احمد اثنی عشری، دیگر عضو هیات نمایندگان اتاق ایران با تأکید بر ضرورت توجه به بهره‌وری، بیان کرد: در برنامه هفتم 3.5 درصد از رشد 8 درصدی اقتصادی از محل بهره‌وری دیده شده درحالی‌که در سال‌های گذشته رشد بهره‌وری کمتر از یک درصد بوده است. پیشرفت کشورها مرهون توجه به بهره‌وری است.

در ادامه نشست، صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران ضمن تبریک ولادت حضرت امام رضا علیه‌السلام، گفت: در دو ماهی که از سال 1403 می‌گذرد، مباحث مربوط به زمینه‌سازی برای تحقق شعار سال که توسط مقام معظم رهبری «جهش تولید با مشارکت مردم» تعیین شد. یکی از دستور کارهای مراکز سیاستی دولت بوده است و اتاق ایران هم با مشارکت وزارت صمت پیشنهادهایی را دراین‌باره تهیه کرد.

 

 

حسن‌زاده ادامه داد: اقتصاد ایران طی بیش از یک دهه اخیر، در عین مقاومت در برابر تحریم‌های ظالمانه و همه‌جانبه، متأسفانه با تورم بالا، رکود اقتصادی، اشتغال‌زایی اندک و کم کیفیت و گسترش فقر و نابرابری مواجه بوده است. گرچه تلاش‌هایی برای مواجهه با این معضلات در یک دهه و به‌ویژه دو سال گذشته صورت گرفته، اما همچنان این مشکلات گریبان گیر اقتصاد کشورمان است.

در ادامه، محمد قاسمی، رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران با ارائه گزارشی از بسته پیشنهادی مشترک اتاق ایران و وزارت صمت برای تحقق بخشی به شعار سال 1403، گفت: مشکلات اقتصادی ایران مشکلات فنی نیست. مشکل اصلی اقتصاد ایران یا بعد بینشی (اختلاف در نوع اداره اقتصاد) دارد یا ناشی از محدودیت‌هایی ازجمله تحریم‌ها است.

او با طرح این پرسش که چرا سرمایه‌گذاری در کشور روند نزولی پیدا کرده است، افزود: از اواسط دهه 80 به دلیل اجرای نامناسب سیاست‌های کلی اصل 44 بخش عمده صنایع سودآور کشور به نهادها و بنیادها واگذار شد. متأسفانه این نهادها عمدتاً این سود را مصرف می‌کنند. مثلاً اگر پرتفوی شستا را ببینید این‌ها منابع شرکت‌ها را می‌بلعند تا با آن‌ها حقوق بدهند؛ ازاین‌رو بخش مهمی از منابعی که امکان سرمایه‌گذاری داشت، مصرف شد و سهام عدالت هم آخرین میخ بر این تابوت بود.

در ادامه نشست علیرضا کلاهی صمدی، رئیس کمیسیون صنعت اتاق ایران با تشریح چالش‌های کلان و بخشی صنعت، گفت: صنعت با موانع زیادی روبروست و یکی از مهم‌ترین چالش‌های آن به بازار سرمایه و بازار ارز برمی‌گردد. بررسی روند این بازارها درنهایت به ضرر حوزه صنعت است.

کلاهی صمدی اظهار کرد: صنعت کشور در بخش بالادستی و پایین‌دستی دچار عدم توازن جدی است. البته صنایع بالادستی دولتی به دلیل منابع و امکانات ارزان‌قیمت، ارزش‌افزوده مناسب‌تری دارند و این حوزه به دلیل حمایت‌های ارزان‌قیمت، به سمت تولید پیچیده‌تر نرفته است.